Chladicí box je dobrým doplňkem k chladničce nainstalované natrvalo, někteří karavanisté si bez něj své cesty už ani nedovedou představit. Test ukazuje, jak si vedly tři dvojdílné chladicí boxy.
Kdo potřebuje vedle chladničky v karavanu ještě více prostoru k chlazení, jistě sáhne po chladicím boxu k použití třeba pod venkovní markýzou. V roce 2019 vstoupil do tohoto segmentu výrobce Truma a pokračuje v tom i nadále. Dvojdílné chladicí boxy jsou v současné době vrcholnými představiteli mobilního chlazení. Nabízejí dvě rozdílně regulovatelné chladicí části, jednu pro hluboce zchlazené potraviny a jednu jako chladicí přihrádku s teplotou jen šest až osm stupňů Celsia. Dokážou účinně chladit dokonce i při tropických vnějších teplotách, protože kompresor spolehlivě přečerpává chladivo, a to i při šikmé poloze až 30 stupňů.
Do praktického testu jsme vybrali tři dvojdílné chladicí boxy: Dometic CFX3 75 DZ, Indel TB 65 Steel DD a Truma C69 DZ (jde o názvy z typového označení). Objemy testovaných výrobků dosahují 65, 69 a 75 litrů. Všechny tyto chladicí boxy pracují s napětím 12, 24 nebo 230 voltů, řídicí systém to upraví automaticky. Všechny výrobky vám poskytnou maximální nezávislost a zaručují bezpečný průběh chlazení, ale má to také svoji cenu: testované boxy stojí kolem 30 000 korun.
VYBALENÍ A ZAPOJENÍ
U žádného z těchto chladicích boxů není jeho uvedení do provozu žádná velká „fuška”. Indel přikládá ke svému TB 65 dobře použitelný krátký návod, Truma přikládá podrobný a dobře srozumitelný návod. Krátký návod u Dometic ve skutečnosti příliš nepomůže, kdo chce mít skutečně podrobný návod, musí si ho najít pod dometic.com/manuals – více nápomocný a na současné úrovni používaný by byl návod pomocí QR-kódu.
U Truma Dometic můžete horní kryt nainstalovat volitelně tak, že se pak dá otevírat dopředu nebo i bez problémů dozadu. Všechny tři chladicí boxy garantují minimální teploty až mínus 22 stupňů, v testu zůstával led i zmrazené potraviny při mínus 12 stupních spolehlivě hluboce zmrazené, avšak měly by být takto uložené na dobu maximálně tří týdnů. Potraviny se musí do mrazicí části bezpodmínečně vkládat již předem hluboce zmrazené – žádný z těchto boxů se nehodí k rychlému šokovému zmrazení, alespoň tak to udávají výrobci. Kdo si navolí teplotu mínus 18 stupňů, může zmrazené zboží skladovat výrazně déle, musí ale počítat s větší spotřebou proudu…
Celý článek si můžete přečíst v podzimním čísle časopisu Camping, Cars & Caravans (č. 5/2021):